Lading av elbil

Her kan du lese om hvordan du lader de forskjellige elbilene vil tilbyr. Det er fortsatt  dessverre slik at det ikke er en ladestandard for alle elbiler. Derfor er det greit å vite hva slags muligheter man har på de forskjellige modellen da det kan være en avgjørende faktor på valget av bil. Heldigvis finnes det  gode muligheter for hurtiglading i stort sett hele landet. Dog er det greit å huske at i de fleste tilfeller vil ladingen foregå over strømnettet hjemme mens du sover, for å ha en fulladet bil neste morgen. Tenker du på å installere lader hjemme kan du se våre tilbud her.

Det vil være smart å sette opp en egen kurs til hjemmelading av i3 da det kreves mye av strømnettet. Det er ikke anbefalt å bruke stikkontakten på lang sikt fordi det kan utvikle mye varme i ledningsnettet. Selv om det følger med overgang til vanlig stikkontakt fra leverandør anbefaler vi at det installeres Type 2 lading. Installeringen koster rundt 15.000,-

Lokale elektrikere kan bistå med hjelp til å sette opp dette for deg. Type 2 lading blir sett på som den nye standarden for lading hjemme og offentlig. Dette gjør at ladetiden også blir forkortet drastisk da den kan levere mye strøm, opptil 43 kilowatt, avhengig av strømtilførsel.

BMW i3

Hurtiglading med combo/CCS

BMW i3 kan hurtiglades med med både AC og DC ladere på offentlige stasjoner. Med AC lader vil det ta ca 40 min fra 0-80% mens med DC lader tar det ca 3 timer. De fleste hurtigladestasjonene i Norge i dag tilbyr AC (vekselstrøm) lading. På den måten vil du alltid kunne planlegge både korte og lengre turer med i3. Bilen tåler hurtigladere på opptil 50 kw.

Nye i3 har er et 33 kilowatttimer batteri som kan oppnå en realistisk rekkevidde på 250 kilometer. Dette er væravhengig og her snakker vi da om en varm sommerdag. Tester viser realistisk kjørelengde på opptil 180 kilometer på iskalde vinterdager.

VW e-Golf

Du kan lade elbil hjemme og på hurtigladestasjoner.

Kia Soul

Hurtigladeren gir svært mye strøm, opptil 50 kilowatt. Et elbilbatteri må lades med likestrøm. Hurtigladere konverterer vekselstrømmen i strømnettet til likestrøm. Dermed får bilen «riktig strøm» rett fra ladestasjonen og trenger ikke konvertere den selv med den innebygde laderen.

En Nissan Kia Soul kan lades opptil 80% på hurtigladestasjonene. De resterende 20% blir ikke ladet opp på hurtigladestasjoner. Hurtiglading fra 0 til 80% tar rundt 30 minutter på sommeren, men kan ta betydelig mer tid på vinteren med kaldt batteri.

Kia Soul er forberedt for hurtiglading opptil 100 kW, men foreløpig finnes det bare et fåtall slike ladere i Norge.

VW e-UP

Du kan lade VW e-UP hjemme og på hurtiglading.